Och livet bara pågår

Antal sidor i pappersbok: 322

Antal lyssningstimmar: 9,5

Förlag: Hoi förlag


Högupplöst bild på omslaget finner du här.

Hur orkar man leva tillsammans med någon som har afasi och inte längre kan kommunicera? Kan man lämna? Får man lämna? Hur länge mäktar man sätta sina egna behov helt åt sidan?


Det är frågor som tog jag med mig in i boken som handlar om ensamstående Marija, 50+, som träffar Iosif och blir förälskad. Deras relation utvecklas fysiskt, intellektuellt och emotionellt, men när Marija börjar tro att det kan bli allvar mellan dem avslöjar han att han är sambo sedan länge. Sambon, Almira, har haft två stroke och är halvsides-förlamad, rullstolsburen och har grav afasi.


Iosif kan inte lämna henne på ett boende för då skulle hon radikalt försämras – men Almira är å andra sidan beredd att acceptera Marija i deras liv. Frågan är om Marija klarar den utmaningen? Om hon vill fortsätta sitt förhållande med Iosif måste hon utmana både sina egna och samhällets normer.


Och livet bara pågår utmanar tvåsamhetsnormen och traditionella familjekonstellationer. Det är också en varm relationsroman om mogen kärlek.


Romanen utkom den 21 januari 2022. Du kan köpa den hos vissa bokhandlare, men enklast på Adlibris, Bokus eller Akademibokhandeln. Du kan också lyssna på den via Storytel, Nextory eller Bookbeat.